HELENAS KÖK


Helena är vår kock på Lyckan. Hon lagar all mat ifrån grunden och har en varierad meny för både lunch och mellanmål. Maten lagas av svenska råvaror. Helena har också samarbete med några gårdar i vår omgivning som levererar grönsaker och rotfrukter till oss på Lyckan.

Helenas fokus är att bevara våra svenska traditioner med att laga husmanskost, men ibland även ta in andra maträtter ifrån olika delar av världen. Detta för att barnen ska få uppleva olika smaker och konstellationer av mat.

Barnen får varje dag vid lunchen ett färgsprakande grönsaksfat presenterat för sig. Det finns flera olika grönsaker att välja mellan som presenteras på ett överskådligt vis. Att ”äta med ögonen”. Det som ser inbjudande ut väcker lusten och nyfikenheten att prova!

Maten serveras i mindre skålar på borden. Barnen får i tur och ordning ta sin egen mat på tallriken. Pedagoger stöttar när det blir motoriskt svårt. Genom att se kompisen bredvid ta något man själv inte tänkt prova kan utveckla sin syn på olika smaker. Lära och inspireras av varandra! Vi pratar om att känna efter och ta lagom och tänker att barnen själva avgör när de är mätta. Alla dukar av sin tallrik och några torkar av sin plats med trasa. 

Barnen är alltid engagerade, i både väl beprövade maträtter såsom nya maträtter på menyn!

Vår ambition är att följa Region Gotlands kostpolicy för förskolan.