Lärande och utveckling

Utforskande, nyfikenhet och lust att lära utgör grunden för vår pedagogiska verksamhet. Som pedagoger strävar vi hela tiden efter att utgå ifrån barnens egna erfarenheter, tankar, intressen och behov.
Demokrati
Vi vill att barnen skall utveckla sin förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer. Barnen får därför chans att delta i olika former av samarbete och beslutsfattande. Alla barn får många möjligheter att under dagen att bestämma sina egna aktiviteter och styra sin tillvaro på förskolan.
Lek
Vi lägger stor vikt vid barnens lek i vår verksamhet. Att leka är något av det viktigaste ett barn kan göra och leken har stor betydelse för barnets utveckling och lärande. Barnen på Lyckan erbjuds många tillfällen till lek såväl inne som ute, varje dag.

Matematik
I barnens värld är matematiken alltid närvarande! Ett litet barn upplever former, tid, mönster, rumsuppfattning och tal i sin förskolevardag. Vi försöker därför hela tiden att uppmärksamma och utmana när en liten människa sorterar och klassificerar; rätt bit i rätt låda, två lika djur bredvid varandra eller parar ihop två skor i hallen som hör ihop. Vi mäter tid, bedömer avstånd, skapar och ser mönster i vår närmiljö, liksom räknar och gör antaganden om mest och minst. Ja, matematik är mycket!
Naturvetenskap
Barn och vuxna har länge haft ett gemensamt intresse för växter och odling. Därför har vi våren 2018 köpt in ett växthus till förskolan. Genom ett växthus kan vi på nära håll få uppleva naturens olika kretslopp och få kunskap om olika växter och dess behov. Vi utmanas också att förstå sambandet mellan djur och växtlighet, liksom hur människor, natur och samhälle påverkar varandra. Naturvetenskap är på många sätt direkt kopplat till vår vardag och sätt att leva! Vår roll som pedagoger är att uppmärksamma barnen, men också spinna vidare och utmana sådant det själva är på väg att upptäcka!
Teknik
Teknik är uppfinningar som vi människor skapat för att lösa problem eller för att få något att fungera lite bättre och effektivare. Knäppa ett spänne, lista ut hur något ska öppnas eller stängas, sätta fast en hasp, dra upp sin dragkedja eller förstå sambandet mellan att trycka på lysknappen och se lampan tändas är teknik. Teknik i förskolan handlar också om att fundera över varför vi har de saker som vi har, som att varför äter vi med en gaffel? Hur utvecklades det behovet? Samhällets digitalisering gör att vi i förskolan också introducerar olika digitala alternativ som ett verktyg att utvecklas och lära.
Kultur
Att få kännedom om sin egen kultur och insikt i andras, skapar förståelse för sig själv och sina medmänniskor. Vi lyfter olika kulturer genom mat, högtider, språk, teater, sång och musik!
Socialt samspel och identitet
För oss på förskolan Lyckan är självkänsla ett nyckelord för att kunna utvecklas och lära. Att förstå sig själv och sina känslor skapar trygghet, vilket är en förutsättning för att utvecklas och lära. Vi tror på det kompetenta barnet och ger dem stort utrymme att träna på att ta ansvar för sig själva, sina kompisar och miljön. Ansvar är för oss också förknippat med självständighet, dvs. att kunna fatta beslut och genomföra dem. I vardagen möter barnen många både planerade och oplanerade tillfällen som utmanar det sociala samspelet! Att lyssna, förstå, hjälpa och uttrycka sina tankar är begrepp vi fokuserar extra på i varje möte mellan alla människor som vistas på Lyckan!